Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (2024)

Zalige Italiaanse zomeravonden, met de zilte geur van de zee in de lucht. Daarnaast een grote stoofpot pruttelend boven het vuur. Wanneer je dichterbij komt ruik je een heerlijke dampende visstoofpot: “Cioppino”. Tijdens onze reis begin juli naar de Italiaanse kust in Veneto konden we op de vismarkt verse zeevruchten aan spotprijzen op de kop tikken. Naast de overheerlijke pasta vongole die we daar proefden, maakte ik er ook een camping versie van de “cacciatore di pollo” die ik eerder deelde. Cioppino kan je eigenlijk beschouwen als de vissersversie van de klassieke jagersstoofpot. Met de 1+1 actie bij Lidl op de mosselen, is dit het ideale moment om zelf eens deze Cioppino met mosselen te bereiden. In deze blogpost vertel ik je er graag wat meer over.

Disclaimer: Gesponsorde post in samenwerking met Lidl. Deze post kan affiliate links bevatten. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Naar het recept

Wat is Cioppino? Geschiedenis en herkomst

Cioppino heeft een rijke geschiedenis die begint bij Italiaanse immigranten in San Francisco in de late 19e eeuw. Deze immigranten, voornamelijk afkomstig uit Ligurië, brachten hun culinaire tradities mee naar Amerika. Het verhaal gaat dat vissers aan het einde van een lange dag hun overgebleven vangst verzamelden en deelden om een gezamenlijke maaltijd te maken. Zo ontstond cioppino, een gerecht dat evolueerde met de ingrediënten die voorhanden waren.

Door de jaren heen is cioppino verder geëvolueerd. Waar het aanvankelijk een eenvoudige stoofpot was van tomaten, wijn, en een mix van zeevruchten, werd het recept verfijnd met de komst van nieuwe ingrediënten en bereidingsmethoden. Vandaag de dag blijft cioppino echter nog steeds een hoofdzakelijk traditioneel bescheiden Italiaans getint gerecht. De variaties schuilen zich meer in de gebruikte ingrediënten dan in het concept.

Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (1)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (2)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (3)

Ingrediënten en variaties

De basis van cioppino bestaat uit een aromatische bouillon van tomaten, wijn, en vis- of groentebouillon. Typische ingrediënten zijn ui, knoflook, paprika (of venkel), en diverse kruiden zoals tijm en laurierblad. Wat cioppino echter echt bijzonder maakt, is de verscheidenheid aan vis en zeevruchten die erin wordt gebruikt. Van stevige witte vis zoals kabeljauw en heilbot tot schelpdieren zoals mosselen, kokkels en garnalen. Voor deze versie maak ik gebruik van de verse mosselen die mooi geprijsd stonden bij Lidl. Maar het gerecht kan evenzeer worden bereid met restjes van vorige maaltijden of een breed arangement aan verse vis, schaal- en/of schelpdieren.

Zo zijn er ook regionale variaties van Cioppino die meer luxueuze ingrediënten kunnen bevatten. In sommige versies worden krabbenpoten toegevoegd voor extra luxe, terwijl anderen schaal- en schelpdieren als oesters of kreeft gebruiken. Deze variaties weerspiegelen de rijke maritieme cultuur van de kustregio’s waar Cioppino zijn oorsprong vindt.

Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (4)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (5)

Stoofpotje van mosselen op de BBQ bereiden:

Hoewel Cioppino van oorsprong geen BBQ gerecht is, kan het perfect op de BBQ of open vuur worden bereid. Door het gebruik van een Dutch oven in een gesloten BBQ kan je zelfs een extra laagje diepgang meegeven door de smoky touch. Maar ook de charme van het koken op open vuur valt niet te onderschatten. Zelf koos ik voor de eerste optie waarbij ik volgende stappen volgde:

  1. Ingrediënten voorbereiden: Hak de ui, knoflook, en paprika fijn. Snijd de tomaten in blokjes en kuis de mosselen of andere zeevruchten.
  2. Sauteren: Verhit olijfolie in de Dutch oven op de BBQ. Voeg de ui, knoflook, en paprika samen met de kruiden toe en sauteer tot ze zacht zijn.
  3. Saus maken: Voeg de tomaten, wijn, en bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook, en laat het vervolgens sudderen zodat de smaken zich vermengen.
  4. Roken van de saus: Wanneer je de saus bereid op een gesloten BBQ kan je het deksel op de Dutch Oven achterwege laten. Op deze manier kan de circulerende rook in je stoofpot trekken waardoor je een extra smaakdimensie kan toevoegen indien gewenst.
  5. Zeevruchten toevoegen: Begin (optioneel) met de stevige vis en voeg vervolgens de schelpdieren en garnalen toe. Kook tot de schelpdieren openen en de garnalen roze zijn.
  6. Afmaken: Breng op smaak met zout, peper, en eventueel extra kruiden naar smaak.
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (6)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (7)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (8)

FAN VAN VIS EN ZEEVRUCHTEN OP DE BBQ?

Bekijk dan zeker ook de andere vis-, schaal- en schelpdier recepten op deze blog!
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (9)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (10)
Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (11)

Hoe serveer je Cioppino?

Traditioneel wordt cioppino geserveerd met vers brood, ideaal om in de rijke bouillon te dippen. Het brood neemt de smaakvolle bouillon op, waardoor je lekker kan dippen in de saus. Voor een perfecte pairing kun je een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé serveren. Deze wijnen complementeren de zeevruchten en de tomatenbouillon perfect, zonder de delicate smaken te overheersen.

Na 2 weken reis, had ik echter voor even genoeg stokbrood gegeten waardoor ik bij het bereiden van de Cioppino van mosselen koos om het gerecht te serveren met verse pasta. Hierdoor wordt het meer een soort “maaltijdsoep” waarbij de pasta de rijke bouillon opneemt. Of je nu kiest voor traditioneel brood of verse pasta, Cioppino is zo’n heerlijk Comfort gerecht in zijn eenvoudige Italiaanse stijl waar je zonder al te veel inspanning tal van mensen gelukkig mee kan maken.

Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (12)

Conclusie

Of het toeval is of een Vlaams verlangen naar mosselen na de reis… Geen idee. Na het schrijven van deze blogpost viel het mij echter op dat ik na de heerlijke Catalaanse Mosselen van vorig jaar opnieuw een Mossel gerecht maakte van uit het land waar we naartoe reisden. Op zich geen slechte traditie zo blijkt want in beide gevallen was ik aangenaam verrast door het resultaat. Mosselen is zo’n product waarvan ik te lang bij de traditionele bereiding bleef hangen waardoor andere versies zoals een versie met tomatensaus eerder vreemd leek. Niets is minder waar! Probeer het zelf even uit en hou mij op de hoogte wat je ervan vond!

Laat gerust eens weten wat jij van dit recept vond! Ik lees het graag in de onderstaande comments of op de sociale media kanalen. Of deel het recept met anderen in je omgeving die graag koken/BBQ’en. Deze interactie helpt zichtbaarheid te creëren wat mijn blog ten goede komt en bijdraagt aan verdere mogelijkheden om deze recepten gratis te kunnen blijven delen.

Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (13)

Print

Cioppino : stoofpotje van mosselen op de BBQ

Prep Time

15 mins

Cook Time

1 hr

Total Time

1 hr 15 mins

Zonnige zomeravonden die doen dromen van de Italiaanse kusten naast een smeulende BBQ. Als BBQ liefhebber zou je ervoor tekenen! Met deze Cioppino, een Italiaanse stoofschotel van zeevruchten kan je enkel dit gevoel versterken. Deze rijke visstoofpot is perfect voor een gezellige maaltijd met vrienden of familie. Serveer met een glas frisse, droge witte wijn of een licht gekoelde rosé voor een complete beleving. Buon appetito!

Course:Hoofdgerecht, voorgerecht

Cuisine:Italiaans

Keyword:barbecook, barbecue, bbq, Dutch oven, eenpansgerecht, gerookte, italiaans, lidl, magnus, mosselen, onepotmeal, open vuur, pasta, stoofpot, Stoofpotje, tomatensaus

Servings: 2 tot 4 personen

Ingredients

  • 2kgverse mosselenschoongemaakt
  • 1/2kopjewitte wijn

Voor de Saus

  • 2Elolijfolie
  • 2middelgrote uienin blokjes gesneden
  • 3teentjesknoflook
  • 2rode paprika’sin blokjes gesneden
  • 1grote wortelgeschild en in fijne blokjes gesneden
  • 200grchampignonsin plakjes gesneden
  • 2Elverse basilicumgehakt
  • 1tlgedroogde oregano
  • 150mldroge witte wijn
  • 400gramgepelde tomaten in blik
  • 400mlgroente fond
  • 2Eltomatenpuree
  • ½tltheelepel rode pepervlokkennaar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • citroensap naar smaak

Extra

  • 2Elverse peterseliegehakt (voor garnering)
  • Brood of pastavoor het serveren

Instructions

Voorbereiding

  1. Bereid je BBQ voor in twee zones op middelhoog vuur +-200°C. Plaats een Dutch Oven of diepe gietijzeren schaal direct boven de brandende kolen en laat deze voorverwarmen.

  2. Mosselen voorbereiden: Spoel de mosselen grondig onder koud stromend water. Gooi alle open of gebroken mosselen weg.

  3. Doe de mosselen in een grote pan met de witte wijn. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen, of totdat de mosselen opengaan. Giet de mosselen af ​​en reserveer het kookvocht.

Saus maken:

  1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met de oregano, knoflook, paprika en wortel 5 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak ze nog 2 minuten mee.

  2. Blus vervolgens met de witte wijn en voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, rode pepervlokken en bouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook.

  3. Plaats de Dutch oven op de indirecte zijde van je BBQ voor lager vuur en voeg de mosselen toe. Laat de saus 5-10 minuten sudderen, of totdat de mosselen helemaal gaar en open zijn.

  4. Proef en breng op smaak met peper, zout, verse basilicum en een scheutje citroensap indien gewenst voor extra frisheid.

  5. Voeg een scheutje citroensap toe aan de saus voor extra frisheid.

  6. Serveren: Serveer de Cioppino warm met verse pasta of brood om in de saus te dopen. Garneer met verse peterselie en basilicum.

Mogelijke aanpassingen:

  1. Voeg voor een smoky touch enkele chunks rookhout toe van fruitbomen tussen de kolen. Werk in dit geval zonder deksel op je Dutch Oven.

  2. Voeg indien gewenst ander vis-, schaal- en/of schelpdieren toe. Indien gewenst kan je ook de paprika vervangen door venkel.

  3. Pittigheid: Pas de hoeveelheid rode pepervlokken aan naar jouw smaak.

Cioppino – Italiaanse stoofpot van Mosselen op de BBQ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.